Termenul de Alter Ego nu este deloc nou, el a apărut prima oara în 1730 când Anton Mesmer folosea hipnoza pentru a separa ego-urile.

Mi se pare foarte interesant cum un termen care a apărut pentru a descrie anumite particularități ale bolilor psihice a ajuns să fie poate chiar trademark-ul omului de rând astăzi (măștile).

Ca scuză a lipsei cunoașterii de sine ne creăm aceste alter ego-uri, ca să dăm bine la job, ca să lingușim pe cineva, ca să nu ne asumăm propriul sine cu care suntem certați, ca să nu îi dezamăgim pe cei dragi nouă.
Dar cu noi cum rămâne? Ce se întâmplă atunci când te uiți în oglindă doar ca să te maschezi, să te speli pe dinți și pe față (că doar nu poți să ieși cu fața asta din casă, nu?) în loc să te uiți bine la tine, să vezi cine ai fost și cine ai ajuns, încotro te îndrepți și cine îți dorești să fii?

Vreau să realizați singuri ce se întâmplă, fiecare om este diferit. Pornesc de la ideea "If you want to get to know yourself, you must get out of yourself first." Atenție însă, a construi ego-uri multiple, nu înseamnă să ieși din propriul sine, înseamnă să te îneci în abisul lui - spun abis fiindcă, dacă te-ai cunoaște suficient ai fi sincer, dacă ai putea înceta să te mai judeci, sau să iei în serios judecata altora, nu ai mai purta măști, pentru că în locul abisului ai vedea o întreagă lume interioară, bogată și unică.

Cum poți să ieși din propriul sine? Schimbându-ți paradigma de gândire, încercând să te autoanalizezi prin ochi cât mai obiectivi și mai diferiți de cei ai societății. Planul acestui workshop este să vă facă să vă priviți pe voi înșivă în oglindă, pentru a regăsi chipul acela de care vă este rușine, (fără să-l mai criticați, ci doar să-l priviți așa cum este) pentru ca în loc sa-l mai mânjiți cu titluri și etichete, să le dați jos. Să realizați prin "ochii privitorului" cine sunteți și apoi să vă reconstruiți așa cum mereu v-ați dorit, dar nu ați reușit din cauza fricii.

*Fiecare participant trebuie sa aibă la el un autoportret fotografic (gen fotografie de buletin) mărime A3, needitat.

Alexandra Crisbasan (1) 

Alexandra Crisbasan (3)