Fotografia Conceptuala

“Arta Conceptuala este buna, numai cand ideea este buna” - Sol LeWitt

Fotografia conceptuala este fotografia care incearca sa transmita un mesaj sau un „concept”. Chiar daca majoritatea fotografiilor au un anumit sens pe care incearca sa-l depaseasca, imaginea poate fi interpretata in moduri diferite. Fotografia conceptuala este tipul de fotografie care ilustreaza o idee.
Acest tip de fotografie este opusul fotografiei de stil jurnalistic, in care fotograful surprinde imaginile din viata reala asa cum se intampla. Fotografia conceptuala este mult mai deliberata si are un rezultat specific in minte.
La mijlocul anilor '60, ca reactie impotriva formalismului, incep sa fie prezentate diferite manifestari si lucrari artistice in care pe primul plan se situeaza ideea, conceptia, procesul operei, considerate mai semnificative decat forma concreta, ultima, a unei anumite creatii. Artistii conceptuali erau atenti la context si nu puneau accent pe continut. Contextul schimba modul de perceptie. „Concept”, „Proces”, sunt principalele elemente cu care opereaza arta conceptuala.
Arta Conceptuala a pornit ca un curent oarecare dar s-a dovedit a fi mult mai rezistenta in timp si a influentat si alte curente. Ea continua si astazi, avem de a face cu un post conceptualism sau avataruri ale acestuia. Este o componenta importanta a artei contemporane.
Fotografia conceptuala a pornit ca documentare a unor actiuni. Au pornit ca niste documente si acum au ajuns „obiecte artistice” si se vand in editii.
In scurta vreme fotografia s-a desprins de simpla documentare a unor actiuni ale artistilor conceptuali si s-a dezvoltat pe cai proprii ca o componenta importanta alaturi de alte genuri de fotografie. Un numar considerabili de artisti folosesc fotografia ca mediu de exprimare a ideilor, conceptelor si trairilor interioare.
Astazi arta conceptuala este adesea privita ca ermetica, auto-reflexiva si impenetrabila, cu exceptia mintii care o infatiseaza. Dar „odata ce nu mai este in mana lui, artistul nu are control asupra modului in care un spectator va percepe lucrarea”, a scris Sol LeWitt. „Oamenii diferiti vor intelege acelasi lucru intr-un mod diferit”.
Vom face o incursiune in universul artei conceptuale, fotografie si nu numai, vom incerca sa declansam curiozitatea si interesul pentru acest domeniu si in cele din urma sa incercam sa redam prin fotografie o idee, un concept.