Instantanee cotidiene

Viata de zi cu zi se desfoara intr-o derulare permanenta de momente, pe coordonatele sistemului spatiu-timp-emotie, fara a avea pretentia de a atinge o viziune filosofica cu conotatii intangibile. Spatiul este vibratie, iesind din domeniul abstact atunci cand se transforma in “loc” al experientei personale, al momentului memorabil. Fotografia devine instrumentul magic de fixare a tuturor acelor momente care, ne-fotografiate, s-ar dizolva undeva intr-un timp trecut, posibil uitat. Prin fotografie, “acum”-ul devine palpabil, tangibil, permanent. Singurul instrument care permite controlul precis al timpului, fotografia, scoate din anonimant, prin fixare permanenta, acele instantanee memorabile, momente speciale in rutina cotidiana. Prin prezenta si reactie, observand, implicandu-se, constentizand, lasandu-se purtat, imaginand, transformand, fotograful devine creator de magie spontana.    Viata de zi cu zi se desfoara intr-o derulare permanenta de momente, pe coordonatele sistemului spatiu-timp-emotie, fara a avea pretentia de a atinge o viziune filosofica cu conotatii intangibile. Spatiul este vibratie, iesind din domeniul abstact atunci cand se transofrma in “loc” al experientei personale, al momentului memorabil. Fotografia devine instrumentul magic de fixare a tuturor acelor momente care, ne-fotografiate, s-ar dizolva undeva intr-un timp trecut, posibil uitat. Prin fotografie, “acum”-ul devine palpabil, tangibil, permanent. Singurul instrument care permite controlul precis al timpului, fotografia scoate din anonimant, prin fixare permanenta, acele instantanee memorabile, momente speciale in rutina cotidiana. Prin prezenta si reactie, observand, implicandu-se, constentizand, lasandu-se purtat, imaginand, transformand, fotograful devine creator de magie spontana.

Desfasurare: workshopul este alcatuit din 3 parti :
1. Seminarul teoretic – cu o durata de 1h 30 min – 2h, se vor prezenta urmatoarele aspecte aferente metodei de lucru fotografic cu un sistem mirorless:
1.I. Instrumentul:
- avantajele utilizarii unui sistem foto mirorless, mituri pro si contra
- puncte cheie ale sistemului Olympus Pen F
1.II. Fotografia si utilizarea aparatului in mediul cotidian de viata:
- observarea
- elemente de limbaj fotografic: spatiu, lumina, timp, emotie
- viziunea fotografica, elemente de compozitie
- momentul de gratie, a fi prezent, reactia spontana
1.III. Introducere in evaluarea imaginii –cum alegem cea mai buna imagine?
1.IV. Seria fotografica, elementele unui discurs vizual narativ

2. Partea practica : insotirea grupului de participanti (maxim 25, inscrisi in prealabil) la workshop intr-o tura foto de explorare spontana in Vama Vache, in care fiecare participant  va exersa tema generala a instantaneului, urmarind o sub-tema proprie (culori, portet, moment, compozitie minimala, lumini si umbre, etc.) – durata 2h. Tura poate fi realizata atat cu acompaniere din partea lectorului, cat si individual, la libera alegere.

3. Partea de avaluare a portofoliilor, premiere: participantii vor preda pe stick o selectie de maxim 10 imagini, jurizarea realizandu-se prin considerarea seriei fotografice in ansamblul ei, sub forma de proiect, si nu imaginile privite individual.  Se vor acorda premii, imaginile cele mai bune vor fi selectate pentru o viitoare expozitie.