Swedish Dads – Tătici din Suedia

Swedish Dads (Tătici din Suedia)- o expoziție fotografică despre bărbații moderni care dau importanță egalității de gen.
În mod tradițional, de creșterea copiilor s-au ocupat femeile, dar un număr tot mai mare de tătici din Suedia au început să vadă avantajele concediului paternal și rolul acestuia în dezvoltarea unor legături puternice cu copiii lor, de timpuriu.
Expoziția foto Swedish Dads explorează felul în care tații din Suedia văd rolul de părinte al bărbatului modern, spre deosebire de rolul patern tradițional, stereotip.
Când fotograful suedez Johan Bävman a devenit tată, a constatat că nu existau foarte multe modele pe care bărbații să le urmeze ca și părinți. Așa luat naștere albumul foto Swedish Dads, care prezintă bărbați care au ales să își ia concediu paternal. Albumul a condus apoi la o expoziție, compusă din portrete ale unora dintre puținii tătici care au ales să rămână acasă împreună cu copiii lor, timp de cel puțin șase luni.
Expoziția analizează ce i-a determinat pe acești bărbați să rămână acasă cu copiii lor pe o perioadă mai lungă decât majoritatea taților din lume, ce a însemnat pentru ei acest lucru, cum a afectat relația cu partenerele lor, dar și cu copiii, ce așteptări au avut.
Suedia are unul dintre cele mai generoase sisteme de asigurări pentru părinți din lume, permițându-le acestora să stea acasă cu copiii timp de 480 de zile, zile de concediu plătite de stat. Nouăzeci din aceste zile sunt rezervate pentru fiecare părinte în parte. Cu toate acestea, doar un mic procent dintre tați aleg să-și revendice toate zilele de concediu parental plătite, deși cuplul le pierde pe cele nerevendicate și doar 14% aleg să le împartă în mod egal cu partenerele lor.
"Am ales bărbați care au decis să pună relația cu copiii și familiile lor înainte de locul de muncă și de carieră, prezentând viața lor de zi cu zi în perioada concediului paternal, prin fotografii și interviuri.", spune Johan Bävman. "De asemenea, am încercat să arăt aspectul universal valabil al iubirii părintești, indiferent dacă vorbim de mamă sau de tată. Cu acest proiect, sper să inspir mai mulți bărbați să înceapă să reflecteze asupra rolurilor lor ca părinți și parteneri, cred că e un pas important către o societate mai echilibrată în ce privește rolurile celor două sexe. E bine că aceste povestiri devin cunoscute în locuri din lume unde o perspectivă ca cea suedeză asupra egalității de gen nu este evidentă."
Proiectul Swedish Dads a avut un impact puternic și a fost popularizat în multe țări. A fost publicat în formă de carte de către Bävman, cu texte în limba engleză.
Johan Bävman a câștigat multe premii pentru fotografiile sale, incluzând un premiu World Press Photo, POY, un premiu Sony, NPPA, un premiu UNICEF Photo și multe alte premii în Suedia.