The world according to Her

Lumea prin ochii Ei

Într-o lume a bărbaților, a fi fotografă poate părea dificil, însă este o luptă frumoasă și puternică ce merită purtată. Încă de la începuturile fotografiei, femeile fotograf, s-au impus printr-o viziune cu o bogată încărcătură estetică, curaj și delicatețe. Făcând referire la fotografe de renume mondial, vom aminti de prestigioasă organizație de fotografi MAGNUM și vom numi înainte de toate pe Maria Eisner, fotografă de origine italiană, ce se află printre membri fondatori MAGNUM. Sub umbrela organizației MAGNUM întâlnim și alte fotografe celebre, fapt ce ne dovedește încă o dată că femeile sunt și se descurcă frumos în lumea fotografiei. Inge Morath, fotografă cunoscută din liga MAGNUM, a realizat de-a lungul carierei sale fotografii în Orientul Mijlociu, America de Sud și Europa; Eve Arnold, cunoscută pentru reportajele sale de fotojurnalism; Susan Meiselas, fotograf documentarist ce realizează fotografii din sfera socială din America Latină și Nicaragua; Olivia Arthur, Bieke Depoorter, Carolyn Drake, Diana Markosian, Susan Meiselas, Cristina Garcia Rodero și Alessandra Sanguinetti, toate contribuind cu o muncă demnă de luat ca model pentru orice fotografă.

Plecând de la MAGNUM și ajungând la grupul nostru fotografic, BULB (Bucharest Urban League of photographers for the Balkans), vom spune că acesta a luat ființă în 2014 prin inițiativa lui Michail Moscholios căruia i s-au alăturat alți 6 fotografi talentați. Astăzi numără 41 de membri din România, Bulgaria, Turcia, Grecia și Cipru cu fotografi ce au ca punct de interes central fotografia de stradă și cea de expresie, axată atât pe mediul urban cât și pe zonele rurale interesante.

Dar să ne îndreptăm atenția asupra fotografelor de aici. Despre femeile fotograf din BULB trebuie spus că fiecare din acestea contribuie la dezvoltarea estetică a grupului prin imagini delicate, puternice, pline de curaj, simțind fotografia într-un mod unic și sensibil dar fiind unite de aceeași forță și dragoste, de aceleași căutări, redescoperind cu fiecare fotografie, atât pe sine cât li lumea înconjurătoare. Fotografiile lor sunt un cumul de atmosfere, o trecere din vizualul imediat recunoscut într-o sferă cu profunzimi mai ample, regăsind astfel în imagini frânturi din lumea lor interioară. Rezultatele fotografelor BULB sunt prezente în cele două cărți BULB și în expoiziții organizate de grup în București, Thessaloniki, Katerini, Atena și Cipru iar în luna decembri, BULB va fi “featured collective” la prestigiosul festival de fotografie de stradă Miami Street Photography Festival.