Cristian Crisbășan

VSLO – Ediția 9, 19-26 August 2018, Vama Veche

Jens Krauer (Vizionar Fuji, Elveția), Petr Bambousek (Vizionar Olympus, Cehia), Chris Suspect (Ambasador Leica, USA), Olav Urdahl (Foto-jurnalist, Norvegia), Michail Moscholios (Fotograf, fondator BULB, Grecia), Angel Penchev (Fotograf, Bulgaria).

Plus cîțiva dintre cei mai buni fotografi din România, ca lectori.

Continuăm lista cu OLYMPUS, CANON, SONY, SIGMA, WACOM și F64 ca sponsori si parteneri.

Workshop-uri de fotografie, film, pictura și sculptură. Expoziții de fotografie. Seminarii. Tîrg de echipamente foto. Concerte de muzică. Proiecții de filme. Dezbateri.

Și acele discuții pînă tîrziu în noapte despre fotografie, creație, artă, film, experiențe de viață, succese și înfrîngeri, idei și gînduri, sentimente și emoții.

În 2018 – 8 zile și nopți în Vama Veche, pe țărmul Mării Negre, vara, în august.

Am descris, in linii mari, un volum de know-how și suport tehnic pentru creație vizuală la care sute de pasionați de fotografie au avut acces gratuit, de dimineața pînă seara.

Am descris o concentrare de forțe ce au avut un unic scop – creația vizuală.

Am descris o săptămînă de libertate creativă care se repetă, iată, de 9 ani, în fiecare august, în Vama Veche.

Nu cred că despre Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO a trebui spus că ar fi cel mai mare. Cel mai bun. Cel mai tare. Cel mai vechi. Cel mai complex. Cel mai strălucitor. Poate că este toate acestea la un loc, dar pentru mine principala lui calitate este unicitatea. Cu bune și cu mai puțin bune, cu surprize și certitudini, cu obiective și subiective, cu plusuri și minusuri. Ca viața și creația. Ca fotografia.

Dar cred că tocmai asta îl face special și unic – un organism viu, în continuă evoluție și transformare, de la an la an. Pentru că este un festival făcut chiar de la început (din 2010) pentru acei oameni liberi și creativi care văd lucrurile altfel. Și vor să învețe unii de la alții. Și aleg să exprime ceea ce văd prin mijloacele creației și limbajului vizual.

Cristian Crisbășan, fotograf