reActor

Expoziția reActor prezintă o selecție de 18 portrete necunoscute ale 18 actori români celebri. 18 fragmente de memorie vizuală, realizate inițial pentru public, recuperate și redate publicului de către Arhiva de Fotografie.

 

O arhivă într-o sacoșă. Salvată dintr-un talcioc din București. Probabil unul din micile fragmente de arhivă care au supraviețuit, după 1990, din vastele arhivele conținute de colosul care a fost Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, arhiva din sacoșă este compusă din aproximativ 1000 de clișee și negative de probă. Toate portrete.

 

Portrete ale celor care au fost generatori de viață culturală, mai mult sau mai puțin populară, în România anilor 1960 – 1980. Actori și regizori de teatru și de film, soliști de muzică ușoară, operă sau operetă, compozitori, instrumentiști, scriitori, scenariști sau scenografi. Mai mult sau mai puțin celebri, mai mult sau mai puțin apreciați.

 

În special fotografie de promovare (de copertă, de afiș), comandată de anumite instituții – teatre, Opera Română, Teatrul de Stat de Operetă, Direcția de Distribuire a Filmelor, A.R.I.A. (Agenția Română de Impresariat Artistic), Electrecord, Uniunea Scriitorilor etc. În unele cazuri (puține) sunt probe pentru film sau teatru și portrete de portofoliu. Dar, dincolo de o serie de portrete cunoscute (publicate, multiplicate și distribuite masiv în epocă), majoritatea sunt „rebuturi”. Adică fotografii care nu primeau „bun de tipar”. Și tocmai aceste „rebuturi” ne permit să pătrundem în culisele procesului fotografic. Exact într-o zonă similară cu ceea ce cunoaștem din fotografia occidentală de profil a epocii. Un episod de istorie fotografică absent până acum în România.

 

Nu este complet clar, deocamdată, cum a fost compusă arhiva. Cel mai probabil portretele provin de la unul sau două ateliere desemnate să realizeze portrete „oficiale”. O parte din clișee au fost realizate de „Studio Foto” (Bd. Schitu Măgureanu nr. 4) din cadrul Întreprinderii de Stat Decorativa București, în timp ce altele pot fi atribuite secției „Fotoreportaj” din cadrul Combinatului Poligrafic Casa Scânteii. Pentru moment, toți fotografii rămân neidentificați.

——-

 

Arhiva de Fotografie (AdF) este prima platformă științifică independentă din România dedicată salvării, conservării și cercetării patrimoniului fotografic, cât și educației prin fotografie. În mai puțin de cinci ani de activitate, AdF a salvat aproape 50.000 de documente fotografice și face eforturi pentru înființarea unui muzeu al fotografiei.

 

Facebook

Instagram